Hösthälsning till medlemmarna i SSSH

Jag hoppas att ni alla har haft en skön sommar och att ni som är kliniskt verksamma har haft möjlighet till att vila och rekreation. Efter en vad som beskrivs som den varmaste sommaren som har uppmäts börjar det märkas att hösten gör sitt intåg. Kalla morgnar, varma dagar men framför allt ser vi att naturen börjar skifta färger. Det är vackert när solen lyser på gula och röda blad som ännu sitter kvar på träden.

Föreningens firande av jubileumsåret fortskrider. Vi hade öppet hus i vår lokal söndagen den 24 september. Vi var 17 personer på plats som hade en trevlig eftermiddag med trevliga samtal och dessutom ett föredrag av vår kollega Per Öberg, anestesisjuksköterska som har arbetat för Röda Korset på många platser i världen. Vi fick höra historier om olika händelser som han upplevt i Ryssland och i Indien vid flera naturkatastrofer och i krigshärdar i länder som Kaukasus, Afghanistan, Öst-Timor, Pakistan och i gränsområdet mellan Kongo och Burundi. Vi inledde träffen med att berätta vem vi var och när vi blev färdiga sjuksköterskor. Den som varit sjuksköterska och medlem i SSSH längst var färdig 1955 (!) och den medlemmen som var yngst går just nu sista terminen på sjuksköterskeprogrammet. Det blev mycket spännande samtal om skillnader.

Vi har också hunnit med att ha en spännande visning på Livets Museum av två av våra medlemmar, Bibbi och Eva som arbetar ideellt som guider. Vi var 15 sjuksköterskor i två grupper som vandrade runt på detta medicinhistoriska museum i Lund och fick lyssna och titta på hur många fantastiska uppfinningar som gjorts i Lund. Museet har dessutom mycket pedagogisk utställning om hur kroppen fungerar och ett hörn där barn kan leka och lära mer med olika aktiviteter.

Det finns även montrar med utställning och berättelser från St Lars. Dessutom har museet tillfälliga utställningar, just nu heter den Det är långsamt att vara här – om Vipeholms sjukhus där de berättar om livet på ”sinnesslöanstalten” Vipeholm, mest känt för de kariesexperiment som utfördes på de intagna under slutet av 1940-talet. Utställningen berättar också om varför denna typ av anstalt öppnade och om hur synen på människor med intellektuella funktionsnedsättningar har förändrats under de senaste 100 åren.

Har du inte varit på Livets museum så passa på vid föreningens visning i november. Livets museum ligger i en 1912 byggd kulvert mellan tidigare Södra och Norra lasarettsområdena vid och ovanför Allhelgona kyrkogata i Lund. Det är 130 meter långt och tre meter brett.

Nu har vi öppnat anmälan till höstfesten som nu under jubileumsåret håller den 29 oktober på AF, Sandgatan 2 i Lund. Du bjuds på lätt lunch och kaffe. Som underhållning får vi lyssna på Jeanette Olsson Carlborg som är religionshistoriker med islam och den arabiska kulturen som specialinriktning och som har föreläst i ämnet interkulturell kommunikation i många år. Mer information och anmälan hittar du på hemsidan.

Njut av hösten och var rädd om dig!
Ami Hommel
Ordförande i SSSH