Nordic Conference in Nursing Research, 3-4 oktober, Stockholm

Tack vare ert stipendium fick jag möjlighet att delta samt presentera min avhandling i form av en poster, på nordic conference in nursing research i Stockholm. Konferensen hade forskningsmetoder i fokus, så det var många inspirerande föredrag och postrar under dessa dagar. Förutom själva metoderna, så var givetvis resultaten givande då samtliga hade omvårdnad som fokus! Att få omge sig med andra omvårdnadsforskare i några dagar har varit upplyftande och inspirerande med förhoppningen att vi knöt kontakter för framtida samarbeten och utbyten. Tusen tack SSSH!

Ellen Landgren

52nd EDTNA/ERCA International ConferenceMegaron International Conference Center Athens, Greece September 21-24, 2024

Detta var den årliga konferensen för European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association. Fyra parallella sessioner har hållits som täckt transplantation, hemodialys, peritoneal dialys, accesser, patient empowerment, utbildning, posters, etiska, psykologiska och sociala faktorer av njursvikt med mässa och utställning emellan. Jag höll min presentation i transplantationsblocket. Mycket roligt, intressant och givande att höra alla presentationer och föredrag och att dela erfarenheter med sjuksköterskor från hela Europa, Australien, Sydafrika, USA och Kanada.
Stort tack för stipendiet som möjliggjorde deltagandet på konferensen.

Maria Ohm

Läs hela rapporten här:Rapport-fran-52nd-EDTNA

Kirurgveckan,19-21 augusti, Karlstad

Kirurgveckan är en årlig kongress anordnad av Svensk Kirurgisk Förening och är ett evenemang som samlar kirurger och sjuksköterskor inom kirurgisk vård från hela Sverige. I år hölls kongressen i Karlstad och cirka 1200 sjuksköterskor, läkare och vårdadministratörer deltog. Nationella Föreningen för sjuksköterskor i Kirurgisk Vård (NFSK) är ansvariga för det vårdvetenskapliga programmet under kirurgveckan. Kirurgveckan bidrar till kompetensutveckling och att få träffa andra kollegor från hela landet.

Bidraget från SSSH möjliggjorde att jag kunde presentera mitt abstraktet från magisteruppsatsen från specialistutbildningen inom kirurgisk vård under NFSK postersession.

Utöver att presentera abstraktet så var vi och lyssnade på olika föreläsningar om det senaste inom kirurgisk vård. Extra intressant var föreläsningen om sömn samt föreläsningen om tvångsåtgärderna inom somatisk vård. Det har varit väldigt givande dagar och inspirerat till massa ideér som vi kan ta med oss tillbaka till verksamheten. Vi var fyra stycken från min avdelning som åkte till kirurgveckan i år, alla specialistsjuksköterskorna inom kirurgisk vård. En av kollegorna blev precis klara med specialistutbildningen i våras och på det sättet har vi en ny sammansättning i gruppen. Det kändes också extra bra att få den här tiden tillsammans för att kunna prata ihop oss och bli mer samspelta inför vårt framtida gemensamma arbete.

Tack SSSH!

Lucia Ocaranza Palafox

International Head and Neck Lymphoedema Study Day, 22 – 23 juli 2024,Liverpool

Jag arbetar som kontaktsjuksköterska på ÖNH-mottagningen i Lund och är sedan några år tillbaka också doktorand. Mitt forskningsområde är yttre lymfödem hos patienter behandlade för huvud- och halscancer. Huvud- och halscancer ökar och är idag den sjätte vanligaste cancerformen i världen. Cancer i tungbas och tonsiller, är den cancerform som ökar mest av alla former i västvärlden. Patienter med huvud- och halscancer genomgår en avancerad behandling, ofta en kombinationsbehandling bestående av kirurgi och strålbehandling. Många av patienterna lever med livslånga effekter av behandlingen. Huvud- och halslymfödem är ett av dem.
Det var fantastiskt att få delta på en kongress inriktad på huvud- och halslymfödem där deltagarna hade ett stort engagemang och lång erfarenhet av att möta dessa patienter. Patienter deltog i workshopen och gjorde det möjligt att visa olika behandlingsformer för att minska lymfödem. Att forskning inom området är angelägen och fortfarande eftersatt är det som jag mest tar med mig ifrån dessa lärorika dagar.

Agneta Hagren

PTCOG 62, 10-14 juni 2024, Singapore

Den årliga konferensen som PTCOG anordnar gick detta år av stapeln i Singapore. Ca 1300 delegater från 42 olika länder deltog. De fem dagarna fördelades på två utbildningsdagar och tre vetenskapliga dagar. Under utbildningsdagarna deltog drygt 500 personer från 36 länder.

Utbildningsdagarna är tänkta att ge nya inom proton/jonfältet en bra kunskapsgrund att stå på och vara en introduktion till den vetenskapliga delen. För första gången fanns ett eget spår för RTT (radiation therapists), i Sverige ssk/rtg ssk inom strålbehandling. RTT-programmet innehöll de olika moment som man behöver ha kunskap om inom vår disciplin; Immobilisation and Simulation, Imaging verification, General anesthesia and other distraction methods in pediatric care, CSI treatment, Treatment planning, Proton therapy safety, Interdiciplinary approaches och Proton workflow efficiencies, med talare från Storbritannien, USA, Nederländerna, Sverige och Singapore.

De vetenskapliga dagarna var spännande och hade stor spännvidd. Det presenterades tekniska innovationer, massor av olika studier (oftast små och lokala), men också enstaka patientfall där det såklart gått jättebra (vanligt från Japan och Kina). Men även en del nystartade studier presenterades. Tex PRO-rect, en relativt nystartad svensk randomiserad studie, där även vi från Lund är med. Olika samarbetsprojekt diskuterades och nätverk bildades.

Ingrid Fagerström Kristensen

Kompetensutvecklingsdagar, Riksföreningen Medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering,15-16 maj 2024, Stockholm

Ett ypperligt tillfälle till kompetensutveckling genom exempel från andra kommuner;
– Hur man kan stärka läkemedelshanteringen inom den kommunala hälso- och sjukvården genom farmaceuter.
– Hur man kan arbeta strukturerat med att förbättra kvalité och patientsäkerhet i en mindre kommun.

Men också input från olika myndigheter och regering vad som är på gång inom de områden som är aktuella för mig som medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Att kompetensutveckla sig i rollen som medicinskt ansvarig sjuksköterska är inte helt lätt, men jag tycker att kompetensutvecklingsdagarna fyller det tomrum som finns.

Albin Ydrefelt

Läs rapporten här:Rapport-fran-Kompetensutvecklingsdagar-Riksforeningen-MAS-MAR-2024