Studieresan syftade till att förbereda samarbete mellan barnmorskeprogrammen på Linnéuniversitetet och universitetet på Bahamas. Samarbetet ska innefatta utbyte av studenter och forskning. Jag fick ett fantastiskt välkomnade av mina ”kollegor” på Bahamas och vårt arbete med samarbetet kom långt. Förhoppningsvis kommer vi kunna ha utbyte av studenter redan nästa år.
Jag är mycket tacksam för stipendiet från Södra Sveriges Sjuksköterskehem som gjorde resan möjlig.
Sofia
Läs rapporten här: Rapport_studieresa_Sofia_Tallhage
Jag har deltagit i ”Fördjupningskurs i obstetriskt ultraljud” anordnad av RUD i samarbete med SFOG Ultra ARG I Stockholm den 13–15/11.
Kursen fokuserade på aktuella framsteg inom granskning av fosterhjärnan (CNS) och fosterhjärtat under graviditetens första trimester samt på placentans roll och flödesundersökningar.
Konferensen underströk betydelsen av tidig och detaljerad ultraljudsdiagnostik för att förbättra prenatal diagnostik av avvikelser. Vidare forskning och utveckling av avancerade tekniker, inklusive AI, kommer att spela en viktig roll i att underlätta för ultraljudsbarnmorskor och läkare att upptäcka och hantera fosteravvikelser.
Konferensen bjöd på givande diskussioner och utbyten av kunskap som kommer att stärka mitt arbete som ultraljudsbarnmorska. Jag är mycket tacksam för att SSSH:s stipendium gav mig möjligheten att delta i denna kurs.
Stort tack!
Anna Skärvad
Läs rapporten här:Rud-kurs-rapport-SSSH
Tack vare ert stipendium fick jag möjlighet att delta samt presentera min avhandling i form av en poster, på nordic conference in nursing research i Stockholm. Konferensen hade forskningsmetoder i fokus, så det var många inspirerande föredrag och postrar under dessa dagar. Förutom själva metoderna, så var givetvis resultaten givande då samtliga hade omvårdnad som fokus! Att få omge sig med andra omvårdnadsforskare i några dagar har varit upplyftande och inspirerande med förhoppningen att vi knöt kontakter för framtida samarbeten och utbyten. Tusen tack SSSH!
Ellen Landgren
Läs rapporten här:Reserapport SSSH_NCNR_ Landgren (3)
Detta var den årliga konferensen för European Dialysis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association. Fyra parallella sessioner har hållits som täckt transplantation, hemodialys, peritoneal dialys, accesser, patient empowerment, utbildning, posters, etiska, psykologiska och sociala faktorer av njursvikt med mässa och utställning emellan. Jag höll min presentation i transplantationsblocket. Mycket roligt, intressant och givande att höra alla presentationer och föredrag och att dela erfarenheter med sjuksköterskor från hela Europa, Australien, Sydafrika, USA och Kanada.
Stort tack för stipendiet som möjliggjorde deltagandet på konferensen.
Maria Ohm
Läs hela rapporten här:Rapport-fran-52nd-EDTNA
Kirurgveckan är en årlig kongress anordnad av Svensk Kirurgisk Förening och är ett evenemang som samlar kirurger och sjuksköterskor inom kirurgisk vård från hela Sverige. I år hölls kongressen i Karlstad och cirka 1200 sjuksköterskor, läkare och vårdadministratörer deltog. Nationella Föreningen för sjuksköterskor i Kirurgisk Vård (NFSK) är ansvariga för det vårdvetenskapliga programmet under kirurgveckan. Kirurgveckan bidrar till kompetensutveckling och att få träffa andra kollegor från hela landet.
Bidraget från SSSH möjliggjorde att jag kunde presentera mitt abstraktet från magisteruppsatsen från specialistutbildningen inom kirurgisk vård under NFSK postersession.
Utöver att presentera abstraktet så var vi och lyssnade på olika föreläsningar om det senaste inom kirurgisk vård. Extra intressant var föreläsningen om sömn samt föreläsningen om tvångsåtgärderna inom somatisk vård. Det har varit väldigt givande dagar och inspirerat till massa ideér som vi kan ta med oss tillbaka till verksamheten. Vi var fyra stycken från min avdelning som åkte till kirurgveckan i år, alla specialistsjuksköterskorna inom kirurgisk vård. En av kollegorna blev precis klara med specialistutbildningen i våras och på det sättet har vi en ny sammansättning i gruppen. Det kändes också extra bra att få den här tiden tillsammans för att kunna prata ihop oss och bli mer samspelta inför vårt framtida gemensamma arbete.
Tack SSSH!
Lucia Ocaranza Palafox
Jag arbetar som kontaktsjuksköterska på ÖNH-mottagningen i Lund och är sedan några år tillbaka också doktorand. Mitt forskningsområde är yttre lymfödem hos patienter behandlade för huvud- och halscancer. Huvud- och halscancer ökar och är idag den sjätte vanligaste cancerformen i världen. Cancer i tungbas och tonsiller, är den cancerform som ökar mest av alla former i västvärlden. Patienter med huvud- och halscancer genomgår en avancerad behandling, ofta en kombinationsbehandling bestående av kirurgi och strålbehandling. Många av patienterna lever med livslånga effekter av behandlingen. Huvud- och halslymfödem är ett av dem.
Det var fantastiskt att få delta på en kongress inriktad på huvud- och halslymfödem där deltagarna hade ett stort engagemang och lång erfarenhet av att möta dessa patienter. Patienter deltog i workshopen och gjorde det möjligt att visa olika behandlingsformer för att minska lymfödem. Att forskning inom området är angelägen och fortfarande eftersatt är det som jag mest tar med mig ifrån dessa lärorika dagar.
Agneta Hagren